Starta eget företag

Om man ska starta eget företag är det viktigt att personen vet om det finns kunder som vill köpa varan eller tjänsten. Man måste ha en genom slående affärsidé helst som man är ensam om. Pengar och kapital behövs för att kunna göra de investeringar som är nödvändiga när man startar ett företag. Oftast behövs ett banklån och då måste man presentera sina planer för banken. De hjälpmedel som man använder om och om igen i företaget kallas realkapital. Realkapital kan vara allt från stora maskiner till en liten linjal. För att tillverka en vara behövs det material, som till skillnad från realkapitalet ingår i varan och inte kan användas igen. En annan sak som behövs i ett företag är arbetskraft. Det är viktigt att de som arbetar i ett företag är välutbildade och har erfarenhet. Både realkapital, material och arbetskraft brukar kallas produktionsfaktorer och är nödvändiga om något ska produceras.

Ett företags intäkter (inkomster) måste vara större än utgifterna som t ex löner, material och ränta om företaget ska ge vinst. Vinsten behövs om företaget ska kunna investera i nytt realkapital och som en reserv om det går dåligt för företaget. Om det går dåligt en längre tid och om företaget inte längre kan betala sina skulder måste företaget läggas ned. Man säger att företaget går i konkurs. Då tvingas företaget lämna ifrån sig sin egendom som fördelas till fordringsägarna, alltså de som har lånat ut pengar till företaget. Det finns två olika sorters konkurser, frivillig konkurs och tvångskonkurs. Vid frivillig konkurs sker det på egen begäran medan tvångskonkurs sker på ansökning av fordringsägarna.

Många väljer att starta ett eget företag när de har skaffat sig erfarenhet inom branschen. När man startar ett eget företag kan man oftast inte räkna med så stor lön den första tiden, innan man har etablerat sig.

Det finns att välja mellan flera olika verksamhetsformer t ex aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskild firma.

Aktiebolag är en företagsform där en eller flera personer satsat ett sk aktiekapital. Personerna ansvarar inte personligen för kapitalet utan det är endast bolaget som drabbas vid en konkurs. Privat ägda aktiebolag ska ha ett aktiekapital på minst 50 000:- jämt fördelat på ett antal aktier. De som är beslutande organ, alltså bolagsstämman, som äger företagets aktier har rätt till att rösta fram en styrelse. Deras rösträtt bestäms efter särskilda regler. Bolaget ska ha en styrelse och en verkställande direktör på toppen.

Alla aktiebolag måste registrera sig hos ”Patent och Registreringsverket”. Företaget måste då ha ett unikt namn som representerar sin verksamhet. Aktiebolag är den vanligaste företagsformen i Sverige.

Handelsbolag är en form av bolag som kan bildas av två eller flera personer. Handelsbolag registrerar man också hos Patent och Registreringsverket”. Förtjänsten för företaget fördelas lika mellan ägarna. Dessa är också obegränsat ansvariga för bolagets alla förbindelser och avtal. Detta innebär att de kanske blir tvungna att tillskjuta privata pengar för att täcka bolagets skulder.

Kommanditbolag är en annan form av handelsbolag. Här är det endast en bolagsman som är obegränsat ansvarig. Består bolaget av flera personer är de bara delvis ansvariga. Ekonomiskt sett kan de bara förlora sitt satsade kapital.

Enskild firma är en bolagstyp som drivs och ägs av en enda person. I övrigt är det som ett handelsbolag.

När man startar ett eget företag och förverkligar sin affärsidé tar man ett väldigt stort steg ut på okänd mark. Man vet inte om idén ska hålla eller hur det ska gå och man har inte alltid den kunskap som krävs för att kunna driva ett företag effektivt. Det ska hållas ordning på alla papper och bokföring. Detta spar tid och det blir lätt att upprätta rapporter både för internt och externt bruk t.ex. periodbokslut, rapport till banken eller skattedeklaration till skattemyndigheten.

Här kommer några tips på vad som kan vara bra att tänka på, när företaget startas.

Gör alltid upp en budget innan verksamheten startas och innan affärsidén förverkligas, måste en bedömning göras om affärsidén är ekonomiskt hållbar. Tänk då på att inte överskatta intäkterna och räkna med alla kostnader, även små kostnader som kan uppkomma.

Här är några punkter som en företagare kan ställas inför.

Kostnader innan verksamheten startat
Om man har haft kostnader innan verksamheten startat kan man ansöka om  avdrag för dessa i efterhand. Kostnaderna ska vara från startåret för när verksamheten började eller året innan.

 

Underskott av aktiv näringsverksamhet
Om det nystartade företaget inte går med vinst kan man byta tjänster med något annat företag om det inte överskrider en viss summa.

 

Inventarier
Om man investerar i något hjälpmedel för verksamheten kan man inte alltid göra direktavdrag i sin verksamhet för detta. Omedelbar avskrivning innebär att om inventariernas livslängd kan antas uppgå till högst tre år, får utgifterna för inventarierna kostnadsförs i sin helhet redan under anskaffningsåret. Även kostnaden för anskaffande av inventarier av mindre värde får dras av omedelbart. Med mindre värde menas 2.000 kr exklusive moms.

 

Värdeminskningsavdrag
Om man skaffar inventarier med en längre livslängd än tre år och inventarierna kostar mer än 2.000 kronor i anskaffningskostnad ska kostnaden fördelas över flera år. Momsen får man dra av direkt.
Är en dator avdragsgill?
Har man köpt en dator som är anskaffad för verksamheten dvs. som ett hjälpmedel i bokföringen eller för annat administrativt bruk är datorn avdragsgill genom årliga värdeminskningsavdrag.

 

Arbetslokal i egen bostad
Om man har bedrivit verksamheten från sin egen bostad och det är en  hyres- eller bostadsrättslägenhet, kan man ansöka om ett schablonavdrag med 4.000 kronor. Om arbetet utförs i en egen villafastighet medges avdrag med 2.000 kronor för att räntorna på fastighetslånen är avdragsgilla i sin helhet under inkomst av kapital. Avdrag medges endast om man faktiskt har arbetat minst 800 timmar i bostaden. Om man har inrättat en arbetslokal i en särskild del av bostaden, så att lokalen med hänsyn till läge, inredning eller användning inte alls eller högst obetydligt kan användas som bostad, kan man ansöka om avdrag med ett skäligt belopp.

 

Hyres/bostadsrätt  
Här kan man yrka avdrag för den del av hyran/avgiften som avser den särskilda delen i bostaden. Avdrag medges även för skälig del av sådana kostnader för värme, vatten och avlopp samt elektrisk ström som inte ingår i hyran /avgiften.

 

Egen privat bostadsfastighet
Här kan man ansöka om avdrag för skälig andel av kostnaderna för värme, vatten och avlopp och elektrisk ström. Om man bedriver näringsverksamhet i en särskilt inrättad del i privatbostad som tillhör annan, t ex fru eller man kan avdrag ansökas med erlagd hyra om den är marknadsmässig.

Bilkostnader

Bil som utgör tillgång i näringsverksamheten
Detta innebär att bilen ska vara anskaffad för näringsverksamheten om den ska utgöra ett inventarium. Om bilen är en tillgång i verksamheten medges avdrag för samtliga bilkostnader inklusive värdeminskningsavdrag. Om man använder bilen även för privat bruk ska bilförmån redovisas som intäkt av näringsverksamhet. Man kan även ha en sk leasingbil där man betalar en viss avgift själv när man använder den privat och man blir även förmånsbeskattad.

 

Privat bil som används i näringsverksamhet
Detta innebär att bilen inte utgör en tillgång i näringsverksamheten. Inga driftskostnader för bilen får belasta verksamheten. Om man kör med egen bil i näringsverksamheten får du göra avdrag med 18,5 kronor per mil. Man ska kunna visa underlag för avdraget genom en körjournal.

 

Resor till och från arbetsplatsen                                                                    
Som enskild företagare eller handelsbolagsdelägare har man rätt till avdrag för resor till och från arbetsplatsen enligt samma regler som gäller för löntagare. Det betyder att avdrag medges för resor mellan bostad och arbetsplats till den
del kostnaden överstiger 7.000 kronor.

3 175 svar till “Starta eget företag”

 1. Pingback: ciproxin 500
 2. Pingback: buy tylenol
 3. Undeniably believe that that you stated. Your favorite justification appeared to be at the net
  the simplest factor to be aware of. I say to you, I certainly get irked at
  the same time as folks consider concerns that they just do not
  recognize about. You managed to hit the nail upon the highest
  and outlined out the whole thing with no need side effect , folks
  can take a signal. Will probably be again to get more.

  Thanks

 4. I do not know if it’s just me or if everybody else experiencing
  problems with your blog. It appears like some of the text in your content are running off the screen. Can someone else
  please provide feedback and let me know if this is happening to them too?
  This might be a issue with my internet browser because I’ve
  had this happen previously. Thanks

 5. Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you are a great author.I will remember to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage you to
  definitely continue your great posts, have a nice holiday weekend!

 6. Greetings! This is my first visit to your blog!
  We are a collection of volunteers and starting a
  new project in a community in the same niche. Your blog
  provided us beneficial information to work on. You
  have done a outstanding job!

 7. Can I simply just say what a comfort to uncover a person that genuinely knows what they are discussing on the internet.
  You actually understand how to bring an issue to light and make it important.
  More people really need to check this out and understand this side of your story.
  It’s surprising you’re not more popular since you most certainly possess
  the gift.