Allt fler vattenskoterägare köper vattenskoterbrygga

Sedan lagen gällande vattenskotrar ändrades för ett antal år sedan så har fler och fler skotrar sålts varje år. För kortare sträckor under de varma sommarmånaderna så kan en vattenskoter nästan helt ersätta en båt. Skrovet på de flesta modeller har blivit bättre och går mjukare i sjön. Och på konstant gas vid rimligt varvtal så är bränsleförbrukning låg. Den stora skillnaden blir när den skall förvaras när den inte används.

En vattenskoter drivs med jetdrift, dvs att motorn suger in vatten under skotern och sen pumpar ut det bakåt i hög fart. Detta får skotern att röra sig framåt. Insuget under skotern och utblåset bak är känsliga för korrosion och påväxt av havstulpaner. Därför måste skotern förvaras på en vattenskoterbrygga när den inte används.

Funktion

En vattenskoterbrygga är gjord av ett kraftigt plastmaterial och fylld med skum för att vara osänkbar även vid punktering. Vattenskotern körs sedan upp på bryggan. Den glider enkelt upp tack vare rullar som ligger an mot skoterns skrov. Vattenskoterbryggan sitter fast i brygga eller kaj med kraftiga fästen som klarar av alla påfrestningar från vågor och vind. När sedan skotern skall sjösättas så är det bara att ge skotern en liten knuff bakåt och sedan sätta sig på plats. Så åker glider hela ekipaget ned i vattnet och motorn kan startas.

Viktigt att tänka när du ska köpa vattenskoterbrygga

  • Att den är skumfylld
  • Klart bredare än din vattenskoter
  • Kraftig flytkapacitet
  • UV-beständig
  • Går att anpassa efter skrovform

Det finns många olika fabrikat på marknaden. Alla med olika egenskaper och fördelar. De flesta bryggorna ser likadana ut men små detaljer kan skilja dem åt. Vissa säljs ihop med fästen och till vissa måste man köpa till det. Men går man på det lite dyrare vattenskoterbryggorna så håller samtliga fabrikat ganska bra kavlitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *